Perhatian


Kebanyakan post di dalam blog ini disalin dari posting dari sahabat-sahabat blogger lain untuk rujukan saya pada masa akan datang. Jadi saya lampirkan sekali link ke post asal bagi menjaga hakcipta post serta memudahkan anda dan saya ke post asal. Harap Maklum

Sunday, March 18, 2012

Peranan Sarung Keris Semasa Bertarung

sumber: http://cikgunasir.blogspot.com/2008/02/peranan-sarung-keris-semasa-bertarung.html

Sarung keris merupakan pakaian kepada keris, ia ibarat baju yang melindungi badan manusia. Di samping tugasnya melindungi mata keris ia juga mempunyai peranan dan tugas yang tersendiri semasa pertarungan berlaku.

Sehubungan itu adalah salah sama sekali jika seseorang pendekar mencampakkan/ membuang sarung kerisnya ke tanah semasa hendak memulakan pertarungan. Jika hal ini berlaku ia menunjukkan pendekar tersebut perlu belajar sedikit lagi ilmu perkerisan.

Pendekar-pendekar Melayu juga sedia maklum mereka tidak mencabut keris dari sarungnya, sebaliknya mencabut sarung daripada mata keris. Jika dilihat kepada sarung keris dengan penuh kebijaksanaan amat jelas kepada kita ia menyerupai satu lagi senjata. Senjata apa ya?
Jadi apabila kita berkeris bersama sarung, sebenarnya ramai yang tidak menyedari mereka bertarung menggunakan 2 senjata sekaligus.

komen dari saudara Shahir Makin

Ya benar falsafah keris tidak dicabut tetapi ia keluar dengan sendiri atau nama lain adalah baling lembing. Ia adalah kerana falsafah silat itu sendiri iaitu siku tidak ditarik kebelakang apabila ingin menyampaikan hajat.

Maka keluarnya keris sepantas kilat, sedetik, sekelip mata dan deras majunya.
Adalah tidak beradap seorang pendekar melayu menyampakkan warangkanya ke tanah kerana ia merupakan kediaman bagi mata keris.

Malah warangka atau sarung keris merupakan senjata tambahan. Dengan bentuknya yang seakan akan kapak kecil dengan bahagian tepi yang agak tajam boleh digunakan sebagai penetak, pengunci, pemukul, pelempang kepada musuh.

Warangka yg dihias indah juga digunakan untuk 'mengumpan' mata musuh yg terleka memerhatikan kilauan awan larat tanpa menyedari mata keris sudah dekat/hampir dengan sasaran.

Ada satu permainan di mana warangka akan diangkat tinggi dengan perbuatan untuk memesongkan pandangan musuh sambil mata keris melayang serentak daripada bawah badan dan mengenai sasaran.

No comments: