Perhatian


Kebanyakan post di dalam blog ini disalin dari posting dari sahabat-sahabat blogger lain untuk rujukan saya pada masa akan datang. Jadi saya lampirkan sekali link ke post asal bagi menjaga hakcipta post serta memudahkan anda dan saya ke post asal. Harap Maklum

Saturday, February 13, 2016

Oh perut buncit

BISMILLAH...

Tahukah tak di sesetengah negara di Afrika, perut buncit ialah lambang kekayaan? Takda ke benda lain yg boleh disinonimkan dengan kekayaan? Memanglah perut buncit itu lambang kekayaan...kaya dengan penyakit ada la, bukannya harta.

Perut Buncit
Apakah definisi perut buncit? Ok...ambil measurement tape dan ukurlilit lah pinggang kita. Ukuran pinggang yg maksimum spt berikut:
Wanita - 35 inci
Lelaki - 40 inci
Kalau lebih, ini bermakna kita memang ada masalah PERUT BUNCIT.
Saya sendiri ada masalah perut buncit ni. Sebelum saya tahu mengenai ukuran maksimum ni, saya tak kisah pun berapa ukuran pinggang saya. Yang saya tahu, perut saya tak leper (in denial sebenarnya). Lepas saya dapat tahu, kelam kabut cari measurement tape nk ukur pinggang. Nak tahu berapa ukur lilit saya masa tu?....... 35 inci. And i know, im in trouble.

Mengapa perut buncit satu masalah?
Dalam badan kita, ada dua jenis lemak. Visceral dan subcutaneous.Visceral vs Subcutaneous

Subcutaneous ni ialah lemak yang berada di bawah kulit. Kalau perempuan, fat ni terkumpul di bahagian pinggang, pinggul dan dada. Kalau lelaki pula kat abdomen. Pengumpulan subcutaneous fat ini biasanya dipengaruhi oleh faktor genetik dan juga hormon.

Visceral fat pula berada di dalam ruang-ruang kosong nun jauh dlm abdomen, menyelaputi organ2 badan seperti hati dan buah pinggang (rujuk gambarajah di atas). Visceral fat inilah MUSUH utama kita kerana dah la susah nk hilang, ia boleh mendatangkan penyakit yang merbahaya spt diabetes, tekanan darah tinggi, dementia mahupun kanser. Sebab visceral fat ni berada di bahagian dalam abdomen, segala jenis krim sapuan/topikal yang maha panas pun tak akan berkesan.

Menghapuskan Visceral fat Dengan Pemakanan
Krim sapuan mungkin berkesan ke atas subcutaneous fat sebab ia berada di permukaan. Untuk visceral fat, ia tidak semudah itu untuk dihapuskan. Dr Mehmet Oz dalam artikelnya To gain major health rewards, shed the weight around your middle with this two-part plan, mencadangkan pemakanan tertentu yang boleh menghapuskan visceral fat.

1. Healthy Fat
MUFA (monosaturated fatty acids) spt olive oil, avocado dan pine nuts mampu menghalang pembentukan visceral fat.
Pukul 5 tu, kalau saya terasa lapar...saya akan mengunyah kekacang cthnya badam yg dipanggang, salt free

2. Makanan rendah GI (Glycemic Index)
Kurangkan nasi dan kentang sbb dua-dua ini tinggi GI. Makanan GI rendah adalah kekacang seperti kacang kuda dan dhal. Buah-buahan seperti blueberry dan cheryy adalah rendah GI.
Saya tak skip makan malam tapi saya kurangkan pengambilan nasi utk makan malam. Sesenduk dua, sekadar teman suami makan. Dan saya akan lebihkan lauk pauk serta sayuran.

3. Teh Hijau (Green Tea)
Mengandungi antioksidan yang boleh membakar sel lemak.
Saya memang mengamalkan green tea, dalam 2 cawan sehari. Saya minum Eden Sencha Green Tea, organik. Green tea juga boleh menghilangkan craving nak makan yang manis-manis.

4. Produk Tenusu
Ini saya pun baru tahu. Bila badan kita tak cukup kalsium, badan kita akan menghasilkan hormon yang memberi isyarat kepada badan untuk menyimpan visceral fat. Pengambilan kalsium yang mencukupi (1000mg sehari) boleh mengurangkan kadar hormon ini.

5. Minyak Ikan
Minyak ikan dapat membakar lemak dengan efektif kerana ia mengandungi asid lemak omega-3 yang boleh reverse insulin resistance dan juga dapat membantu untuk regulate glucose dalam badan kita. Pastikan sumber minyak ikan itu dari badan ikan, bukan hati ikan. Sebab, hati ialah tempat memproses dan menyimpan toxin berlebihan di dalam badan.

sumber:
http://www.beautecology.com/2013/07/oh-perut-buncit.html?m=1

No comments: