Perhatian


Kebanyakan post di dalam blog ini disalin dari posting dari sahabat-sahabat blogger lain untuk rujukan saya pada masa akan datang. Jadi saya lampirkan sekali link ke post asal bagi menjaga hakcipta post serta memudahkan anda dan saya ke post asal. Harap Maklum

Friday, December 9, 2011

Wan Derus: Panglima Perang Dari Pulau Langkasuka.

tulisan menarik dari sangtawal:
http://sangtawal.blogspot.com/2011/10/wan-derus-panglima-perang-dari-pulau.html


Tajuk : Wan Derus: Panglima Perang Dari Pulau Langkasuka.

Artikel Oleh : Sangtawal Sakranta.


Ahli sejarah jarang sekali mendedahkan secara terperinci siapakah sebenarnya Wan Derus, iaitu suami kepada tokoh Lagenda Langkawi iaitu Mahsuri. Masyarakat umum juga mungkin sudah melupai nama Panglima perang yang hebat ini kerana tenggelam oleh cerita – cerita sekitar sumpahan mahsuri.

Wan Derus sebenarnya adalah adik kandung kepada Wan Yahya sendiri [lebih terkenal sebagai Dato Pakerma Jaya dalam cerita Lagenda Mahsuri ]. Wan Derus yang juga suami kepada Mahsuri adalah anak kepada Wan Embong dan Wan Cik Bunga.Hasil perkongsian hidup mereka, mereka dikurniakan 3 orang anak iaitu Wan Yahya, Wan Kecik dan Wan Derus. Makam Wan Embong dan isterinya sehingga kini masih ada di Makam Beras Terbakar di Padang Mat Sirat. Dikatakan bahawa keluarga Wan Derus ini ada pertalian darah dengan bekas Perdana Menteri Malaysia Tun Dr Mahathir melalui sebelah ibu Tun.

Dalam tahun 1810, siam telah menyerang Pulau Langkawi, dulu Pulau ini disebut Pulau Langkasuka, tetapi serangan mereka telah dipatahkan oleh panglima-panglima Pulau Langkasuka termasuklah Panglima Wan Derus.

Antara sahabat-sahabat rapat Wan Derus ialah Syed Salim, Syed Bakhori dan Syed Ali . Dalam tahun 1820an Aceh pula telah menyerang Negeri Satun. Ketika itu Negeri Satun diperintah oleh Raja Bokhori iaitu anak kepada Tengku Alang Perkasa. Maka Raja Satun pun meminta pertolongan dari angkatan perang dari Pulau Langkasuka. Ketika itu Pulau ini dibawah naungan pemerintahan Raja Satun. Aceh mengupah orang Siam untuk menyerang Satun.Peperangan berlaku di persisiran pantai bernama Ban Khuan atau Ban Chuan. Perang ini dimenangi oleh Satun.

Ketika Panglima Wan Derus pergi berperang inilah peristiwa fitnah dan pembunuhan isterinya Mahsuri terjadi di Pulau Langkawi.Hukuman bunuh telah dijatuhkan oleh abang ipar Mahsuri sendiri iaitu Wan Yahya atau Dato Pakerma Jaya atas hasutan isterinya Wan Mahora.

*Walaupun saya percaya, bukan disini jasad Mahsuri disemadikan sebenarnya, saya ambil juga gambar ini sebagai kenang-kenangan.


Keturunan Wan Derus juga dikatakan ada kaitan dengan Pattani Darussalam.

Mengikut arwah datuk saya, kemungkinan Wan Derus juga adalah seorang pendekar sufi pengamal Tariqat Syatariah memandangkan ramai hulubalang Pattani sezamannya memakai “pakaian Perang”itu.

Jika benar keturunan Wan Derus berasal dari Pattani, maka semakin bercantumlah beberapa puzzle dalam pencarian saya selama ini, malah ianya menjadi lebih menarik kerana ada kaitan dengan pangkal nama “Wan” atau “Che”. Menurut seorang forumer dalam Forum Lagenda Mahsuri asal gelaran “Wan” di pangkal nama ialah dari keturunan Saiyid Ahmad Saman Al-Aidrus bin Saiyid Hakim bin Saiyid Husein bin Syed Abdullah Al Aidrus.Saya sendiri tidak pasti kesahihannya, diharap pembaca semua boleh memberikan sedikit pandangan berkaitan keturunan ‘Wan’ atau ‘Che’ ini.

Apatah lagi bila mengetahui Mahsuri juga adalah seorang pendekar sufi berketurunan dari Pandak Mayah ke Radin Masjoro ke Raden Patah ( Kesultanan Islam Demak- warisan Majapahit ) bersusur galur kepada Sunan Ampel ( keturunan ke-24 dari Rasulullah s.a.w ).

Oleh itu, siapakah keturunan sebenar dari Wan Derus dan Mahsuri di bumi bertuah ini perlulah diberi perhatian sewajarnya!

Di sini juga timbul kesangsian, apakah benar Keturunan ke-7 Mahsuri yang pernah digembar-gemburkan suatu masa dahulu dari Phuket itu “benar-benar” keturunan Mahsuri dan Wan Derus ??? atau sebaliknya ??? kerana saya pernah terbaca di satu Forum,[ KLIK ] penulis yang mendakwa dirinya adalah keturunan sebenar Mahsuri iaitu saudaraTanggo [ nama samaran] rasanya lebih meyakinkan, lebih munasabah, logik, berfakta dan saya kira lebih menghampiri kebenaran.

Jika apa yang didakwa oleh Tanggo benar, maka sekali lagi sejarah Lagenda Mahsuri perlu diubah! Tapi sayang, setelah bertahun menulis di forum, akhirnya saudara Tanggo kini tidak menulis lagi malah meninggalkan satu persoalan besar yang belum terungkai oleh ribuan pembacanya.Apapun, saya doakan semoga perjalanan hidup dan perjuangan saudara Tanggo yang penuh berliku itu akan dipermudahkan oleh Allah swt., kerana saya cukup percaya bahawa kebenaran itu tetap ada di sepanjang zaman.

Sila baca di sini

Dan sekiranya saudara Tanggo membaca artikel ini, saya mohon agar saudara memberikan komen disini atau saudara Tanggo boleh meneruskan semula penulisan beliau di Forum tersebut, kerana ramai rakyat Malaysia mengikuti Forum tersebut dan ingin sekali mengetahui kebenaran dan kesudahan cerita saudara itu.Kebenaran perlu ditegakkan biarpun ia pahit untuk ditelan.
*Gambar Pedang dan Pending diatas yang dikatakan milik Wan Derus diatas saya ambil ketika saya dan keluarga melawat ke Kota Mahsuri di Pulau Langkawi bulan lepas .Ketika berada disitu, entah mengapa , hati saya merasakan yang Pedang dan Pending itu bukan kepunyaan Panglima Wan Derus. Walaubagaimanapun saya amat tertarik dengan bentuk ukiran yang halus dan jika diteliti ia mengandungi kalimah tertentu yang berlainan pada 7 permukaan 4 segi, termasuklah di kepala Pending itu.Rasanya ia milik seorang wanita.Anda boleh melihatnya sendiri jika pergi ke sana.

*Kepada sesiapa yang mempunyai maklumat atau cerita tentang Wan Derus dan keturunannya, bolehlah berkongsi cerita anda disini.Cerita anda dialu-alukan.

No comments: